Kako izbrati pravi kompresor?

DOLOČITEV VELIKOSTI KOMPRESORJA   (količine porabe zraka)
10 Pomembnih Nasvetov  

 1. Naredite seznam vseh porabnikov, ki jih imate in tudi tistih, ki jih nameravate nabaviti. Katero opremo še imate, ki potrebuje komprimiran zrak? Na primer: Ali imate opremo, ki deluje na zračni cilinder? Ali uporabljate izpihovalko, ki ste jo spregledali? Ne pozabite pištole za barvanje. Področje uporabe komprimiranega zraka je precej obširno.
 2. Ugotovite količino zraka, ki jo porabi vsak posamezen porabnik, orodje ali stroj in jo pripišite k vsakemu posebej v posebno kolono »poraba«. Podatke o količini zraka in tlaku posameznih porabnikov dobite pri proizvajalcih in prodajalcih strojev in orodij. Kadar iščete te informacije, vprašajte koliko litrov na minuto porabi moja pištola za vijačenje in pri koliko barih tlaka. Vprašajte tudi kateri je najvišji tlak, ki ga vaš porabnik potrebuje za optimalno delovanje.
 3. Koliko strojev in orodij bo delovalo istočasno. Če sta v delavnici na primer le 2 delavca, potem seštejete porabo dveh največjih porabnikov.
 4. Ko ste sešteli vse porabnike zraka in dodali 25%, za rezervo in širitev v kratkoročnem obdobju, lahko naročite kompresor s to kapaciteto.

Opozorilo: Večina proizvajalcev batnih kompresorjev podaja kapaciteto v sesalni količini zraka v 1 minuti pri 1 bar. To je lahko zavajujoče, saj kapaciteta pada z naraščanjem tlaka in segrevanjem batnega kompresorja. Zato je potrebno vprašati: kolikšna je kapaciteta kompresorja v L/min pri tlaku, ki ga potrebujete ali pa pri končnem tlaku (npr: 10 bar).

 1. Nekaterim kompresorjem posebej »Hobby« pade kapaciteta, ko se segrejejo. Razlog je »deformacija« materialov slabe kvalitete, predvsem ventilskih plošč in valjev. Industrijski kompresorji pa so zmožni 100% obremenitve in ni potrebno da »počivajo«, saj so kvalitetno izdelani.   
 2. Nekateri poceni batni kompresorji imajo le 50% delovni cikel, kar pomeni; če delujejo 10 minut, morajo biti izključeni 10 min, da se ohladijo. Taka poenostavljena razlaga bo pomagala izbrati pravi kompresor od hobby linije, pa vse do industrijske serije kompresorjev za delovanje v najtežjih pogojih s polno obremenitvijo. Zelo pomembno je, da izberete pravi kompresor za vašo dejavnost.
 3. Precej bolje je predimenzionirati kapaciteto kompresorja kot izbrati premajhnega, ker je morda cenejši. Verjetno si ne želite čakati ob stroju ali pa s pištolo za barvanje polno barve, da se v kompresorju dvigne tlak.
 4. Če je možno izberite 3 fazni kompresor (400V). Manj bo občutljiv na nihanje napetosti in niste omejeni na 3kW. Za vse, ki nimate 3 faze elektrike, imamo 220V kompresorje do vključno 3 KW.
 5. Poskrbite da bo pred vsakim porabnikom vgrajen regulator tlaka zato, da lahko nastavite dejansko potrebni tlak za posamezno odjemno mesto. S tem privarčujete precej energije. Na primer: Če le en porabnik v vaši delavnici potrebuje 9 bar tlaka, ostalih pet pa le 6 barov, boste zavrgli ogromno energije, če bodo vsi porabniki delovali na 9 barov tlaka po nepotrebnem.
 6. Zmanjšajte izgube tlaka z:
 • Zatesnitvijo puščanja
 • Namestitvijo regulatorjev tlaka
 • Pravilno dimenzijo tlačnih vodov
 • Skrajšanjem predolgih gibljivih cevi
 • Zapiranjem tlačnih vej, ki niso v uporabi

Če upoštevate vse našteto kaj storiti, če je vaš kompresor kljub vsemu premajhen?

Če ste kompresor kupili pri nas, ga bomo zamenjali z večjim modelom z doplačilom v roku 10 dni od dneva nakupa. Za čas dobave vam zagotovimo nadomestni kompresor brezplačno. Vedno ga lahko daste v račun in kupite večjega.

Večino modelov lahko preizkusite, če niste prepričani o vaši porabi zraka. Pri kompleksnih porabnikih opravimo meritve porabe komprimiranega zraka.

 

NAKUP KOMPRESORJA
5 Uporabnih Namigov

 1. Če bo vaš kompresor potreboval popravilo v garancijskem roku in tudi po njem, preverite ali je vaš prodajalec kompresorja sposoben izvršiti potrebno popravilo in v kakšnem času. Prepričajte se, da obstaja pooblaščen servis, ki je sposoben zagotoviti vzdrževanje vašega kompresorja v skladu z vašimi potrebami in zakonom..
 2. Ali imajo rezervne dele na zalogi? Če je odgovor negativen na katerokoli od teh vprašanj, potem kupite kompresor drugje, kajti v vsakem primeru boste morali servis in garancijska popravila iskati drugje.
 3. Če je kompresor »neznane« znamke, boste morda imeli težave pri iskanju in nabavi rezervnih in potrošnih delov. V naš servis redno prihajajo stranke, ki so kupile kompresorje v nakupovalni centrih, internetu, itd. V 80% primerih jim ne moremo pomagati. Na tržišču je praktično na stotine različnih »prodajalcev« kompresorjev, zato bodite pozorni.
 4. Kdor ni specializiran na kompresorje, največkrat ne drži na zalogi rezervne dele za vse različne modele. Kje dobiti dele za vaš kompresor čez eno, dve, pet let po tem, ko bodo vaš model prenehali prodajati?
 5. Preverite poreklo. Veliko kompresorjev prihaja s Kitajske in je zelo slabe kvalitete in izdelanih s slabimi materiali, ki zagotavljajo zelo kratko življensko dobo. Rezervni deli takih kompresorjev so dragi, ali pa jih ni moč dobiti. Tudi varnost takih kompresorjev je precej vprašljiva.

 

Tlačne Posode

Pravo velikost tlačne posode priporoča proizvajalec že s serijskimi modeli. Večina modelov batnih kompresorjev je opremljenih z naslednjimi posodami:

2,2  kW  = 100 litrov
3     kW  = 150 in 200 litrov
4     kW  = 200 in 270 litrov
5,5  kW  = 270 litrov
7,5  kW  = 270 in občasno 500 litrov
11   kW in več  =  500, 900 litrov .

 

Pomembno: Navedene velikosti tlačnih posod so splošne in se lahko razlikujejo glede na vaše specifične potrebe in porabo komprimiranega zraka. Pri večjih kompresorjih in zelo dolgih tlačnih razvodih je dimenzioniranje tlačnih posod malce bolj komplicirano. Na primer, včasih je potrebno vgraditi v sistem več tlačnih posod na določenih mestih v halah zaradi kompenzacije porabnikov, ki so oddaljeni od kompresorja. 

 

NAMESTITEV KOMPRESORJA 
7  Ključnih Točk

 1. Nekateri modeli so glasnejši, zato jih namestimo v prostor, ki je »zvočno izoliran«, da ne bi preveč motili okolice. V takem primeru je pomembno zagotoviti dobro ventilacijo prostora. Poskus, da bi zvočno izolirali kompresor in istočasno zagotovili zračnost v prostoru je včasih težko, saj si ta dva pogoja nasprotujeta.
 2. Če imate s tem težave, je rešitev v namestitvi prezračevalnega ventilatorja. Tako bodo odprtine v prostoru manjše, kot bi jih sicer morali zagotoviti pri naravnem zračenju.
 3. Vrata v kompresorsko postajo naj imajo prezračevalne odprtine in možnost zaklepanja, za preprečitev dostopa nepooblaščenim osebam do kompresorja - zelo pomembne opreme, ki je ključnega pomena v vašem proizvodnem procesu. 
 4. Morda se zdi samoumevno, vendar se vseeno prepričajte, da so vrata dovolj velika za namestitev in odstranitev kompresorja in ostale opreme. Tudi velikost prostora namenjenega za kompresor mora zagotavljati dovolj prostora za popravila in preglede okrog kompresorja. Kompresor mora bit najmanj 60 cm odmaknjen od stene.
 5. Če imate vijačni kompresor, potem je namestitev in izbira prostora nekoliko lažja, ker so tišji in lahko obratujejo v bližini delovnih mest in tudi zato, ker je možno zunanji hladilni zrak kanalizirati na odprtino ohišja vijačnega kompresorja.
 6. Zunanji hladilni zrak naj bo po možnosti pripeljan iz senčne ali hladne strani prostora v katerem bo kompresor obratoval saj je to bolje, kot speljati že vroč zrak na že tako pregret kompresor. Praviloma hladnejši zrak znižuje porabo elektrike. Navedeni pogoji obratovanja so najboljši za namestitev kompresorja, če v bližini ni prahu, dima, hlapov ali celo izvora toplote.
 7. Še ena ideja za namestitev kompresorja. Če je kompresor lahko znotraj tovarne ali delavnice, recimo v skladišču ali pomožnem prostoru, kjer ponavadi ne ogrevate, je to odlična rešitev, saj bo kompresor posredno ogreval ta prostor. Morda vaš kompresor ne bo oddajal dovolj toplote, vendar če imate npr. 40 kW kompresor, ki obratuje v skladišču, je to lahko na tisoče kilovatnih ur energije, ki vam jih ne bo treba plačevati za ogrevanje.  

 

Medtem ko si Kompresorji Langus prizadevamo zagotoviti, da so zgornje informacije pravilne, pa hkrati ne sprejemamo odgovornosti za škodo, ki bi nastala z nepravilno razlago, nerazumevanjem nasvetov, z napačno uporabo kompresorjev in opreme ali drugačno kombinacijo zgoraj navedenih informacij s strani uporabnikov.